Vostok Amphibian - Ehwatch

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Vostok Amphibian

Restauraties *

Vostok Amphibian!

Als verzamelaar van voornamelijk vintage Vostok, ontkom je er niet aan om deze horloges te gaan restaureren. Indien het uurwerk goed werkt laat ik het uurwerk met rust. Meestal is alleen het kras- en schadevrij (schadearm) maken van de kast, glas en bezel aan de orde.

Bij een ruim aanbod van één bepaald model is het raadzaam om een zo goed mogelijk exemplaar te kopen.  
Het prijsverschil tussen een nieuwe Vostok en een gebruikte met restauratiekosten is dermate gering. Het is daarom belangrijk om hierin een goede keuze te maken.

Omdat ik de horloges ook als tijdwaarnemingsinstrument inzet en bij de 200 meter duikers modellen ook als zwemhorloge gebruik, is restauratie noodzakelijk. Het klokje moet als een nieuwe inzetbaar zijn. Bovendien is een horloge ook een sierraad en wil ik het klokje in een zo goed mogelijke staat om mijn pols hebben.

http://forums.watchuseek.com/showthread.php?t=226237


Link naar de montage van het uurwerk, caliber 2414

Ik kan een prachtig verhaal maken over hoe ik een Vostok restaureer, maar er zijn door andere liefhebbers al het nodige beschreven. De bijgevoegde link van Dave Murphy laat een demontage en montage zien van Caliber 2414. Dat is een handopgewonden uurwerk.

Heb je flinke stootschade aan de kast kan je met zeer fijn waterproof schuurpapier beginnen. Belangrijk is om goed aan te zetten zodat je de vorm niet uit de stalen kast haalt. Een scherpe hoek is snel in een ronding gepolijst.
Het is geen nieuw horloge dus is de schade erg diep, leer er mee leven, dat je niet alle schade weg kan krijgen.
Na schuren komt het polijsten met polijstpasta en een doek. Met een polijstmachine aan de slag kan ook, maar ik ben er geen voorstander van. Vaak gaat het met een apparaat te hard wat de kast niet ten goede komt.

Polijsten met een doek is geduld hebben, maar je ziet resultaat, de kast knapt er van op. Ook het acryl glas kan je er goed mee behandelen, zolang er geen ernstige beschadigingen aanwezig zijn. Verbazend hoe dan een klokje opknapt, hoe meer geduld, hoe meer resultaat.

Het voordeel van de Amphibian is dat ze een erg dik en stevig acryl glas hebben. Van al mijn klokjes zijn er maar enkelen die een nieuw glas nodig hadden, polijsten is vaak afdoende.

Ik koop de Vostok's vaak zoals afgebeeld, heel en compleet, maar flink bekrast.

Hetzelfde horloge maar nu even snel gepolijst, direct resultaat. Het is maar even snel een voorbeeld van hoe simpel je een bekrast glas en kast kan opbeuren.

Poetsen, polijsten, reinigen van de kast.
Indien de zaak technisch in orde is, zal meestal de buitenzijde aangepakt moeten worden.
Ik ga er vanuit dat de kast niet verchroomd is maar van staal. Erzijn ook Amphibian horloges van chrome, dit is minder goed mooi te maken. Je kan het testen, indien je de kast poetst met koperpoets en de doek wordt zwart is het staal.
De bezel zal met een scherp mesje tussen bezel en kast, opgelicht moeten worden om beter te kunnen reinigen. Ikzelf plak op de plaatsen waar ik het mesje plaats plakband op de kast om geen krassen te veroorzaken.
Uiteraard zal de band er af moeten. Bij voorkeur poets ik met gedemonteerd uurwerk zodat de deksel er af is. Ben je daar huiverig voor en heb je geen ervaring kan je deze ook laten zitten.

Indien het polijsten naar wens is, gebruik ik meestal nog Brasso koperpoets om het geheel af te maken, dus weer poetsen.
Daarna met een zachte doek alle polijst middelen weg poetsen.

Heb je de kroon en deksel laten zitten ook de kieren ev met een oude borstel behandelen.
Heb je de kroon, uurwerk en bodem gedemonteerd is het zaak de tube van de kroon en het schroefdraad van de deksel met de binnenzijde van de kast te reinigen.

Ik gebruik een horlogemakers pasta om stof van de wijzerplaten af te halen, maar gebruik deze klei ook om de binnenzijde van het glas vlek en stof vrij te maken.

Dan de zaak monteren en monteer ook een nieuwe nette band, dat maakt de zaak af!

Succes, je geduld zal zeker beloond worden.!!

Net gepolijst, stalen kast, de bezel is niet van staal, maar verse verf in de aanduidingen doen wonderen.
Door de goede kwaliteit van foto, lijkt de kast erg bekrast, maar live zie je er nauwelijks wat van.

Hier links is een Amphibian zeer netjes, maar de wijzers moeten nieuwe lumi krijgen, deze behoren niet open te zijn. Een flinke poetsklus maakt het uiterlijk weer een topper. Het uurwerk stopte om de 5 minuten, dus het uurwerk is professioneel aangepakt.
Gelukkig was de bezel in nieuw staat en dat is zeldzaam.

Vaak is de wijzerplaat in een minder mooie staat.

Ik laat deze plaat dan professioneel opmaken bij een bedrijf. Indien ik die kosten investeer komt het complete klokje aan de beurt, dus uurwerk, pakkingen, polijsten enz, enz.

Bij aanschaf,

 
 

Wijzers demonteren, uiteraard met het juiste gereedschap,

Binnenkort beter als uit de fabriek.

Door schade en schande wijzer geworden, en soms ook armer.

Regelmatig zie ik een horloge waar niets van klopt. Men neemt het dus niet zo nauw met de originaliteit. Verkopen is belangrijker.

De meeste Amphibian koop ik uit de Russische federatie en de Oekraïne. De mensen zijn daar gewend om iets wat defect is weer met een hamer en ijzerdraad aan elkaar te maken.

Hierbij wat belangrijke tips:


 • belangrijk is dat je de juiste vragen steld aan jezelf en de verkoper.

 • verdiep je in het model, is de wijzerplaat en het uurwerk wel wat bij de kast hoort.

 • is de kast heel, klopt het model, is dat niet door overmatig polijsten verpest.

 • schroeft de kroon goed op de tube,

 • is bij de Antimagnetic het beschermschild over het uurwerk aanwezig?

 • is het caliber uurwerk de juiste,

 • is de pakking van de deksel aanwezig,

 • is het glas vervangen laat maar liggen. In dat geval is er een zeer dun stukje plastik wat men het glas noemt gemonteerd. Een origineel kunststof glas is bij de Amphibian erg dik. Zolang niet gebarsten vallen krassen goed weg te polijsten. Ze zijn echter niet meer nieuw verkrijgbaar.

 • ga je voor origineel, kijk of de bezel wel de juiste is. Van alle Amphibian modellen inclusief de automatic, zijn de bezels uitwisselbaar. Meestal is het al prettig dat de bezel netjes is. De bezel is niet van staal, na verloop van tijd wil soms het nikkel door de chromen laag komen en verdwijnt de verf uit de aanduidingen.

 • is de wijzerplaat vanuit alle lichtinval netjes?

 • is de lumi in de wijzers.

Dit is de top 10 van zaken waar je op moet letten bij een oudere Amphibian, maar toepasbaar op alle horloges. Met met een positief antwoord op deze vragen heb je een goede basis. Het uurwerk kan namelijk gerepareerd worden en is het ook vaak wel waard, maar de basis moet dan wel goed zijn.

Website Hit Counters
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu